Termo-Izolacione Fasade

Izrada fasade je zahtjevan i važan posao. U ovom procesu izgradnje vaš objekat dobiva završnu dopadljivost, kvalitet i vizuelni identitet. Fasada je lice svakog građevinskog objekta. Razvojem građevinarstva razvijale su se i tehnike izrade fasade, napredovali su i materijali kojima se izrađuje fasada.
Osim vizuelnog doživljaja, fasada služi i kao zaštita objekta od vanjskih uticaja. Kvalitetna fasada mora biti sposobna da se suoči sa svim vremenskim uslovima, ekstremnim temperaturama, snijegu, kiši ili eventualno prirodnim nepogodama. Dokazano je da se više od 30% toplotne energije gubi preko vanjskih zidova.
Najvažnije karakteristike koje diktiraju kvalitet fasade su izbor materijala i način izrade.
Kod izbora fasade, treba voditi računa koji je tip objekta. Osim toga, estetski zahtjevi i materijalna sredstva su faktori koji bitno utiču na izbor fasade. Zbog visokih troškova grijanja nametnuti su strogi zakoni i propisi za različite sisteme toplotne izolacije stambenih i poslovnih objekata.

Razlikuju se sljedeće vrste fasada:

* Kontaktne – DEMIT fasade
* Ventilisane fasade
* Drvene fasade
* Staklene fasade
* Kamene fasade
* Metalne fasade
* Betonske fasade

Kontaktne fasade su najčešći tip među različitim sistemima toplotne zaštite, gdje je izolacija pričvršćena direktno na zid objekta sa vanjske strane. Najpoznatiji predstavnik ovog tipa su EPS fasade, odnosno fasade sačinjene od stiropora, neopora ili stirodura.

Ekspandirani polistiren - EPS je materijal koga čine ćelije polistirena koje su spojene u međusobno homogenu strukturu tankih, zrakom ispunjenih šupljina. Dobija se ekspanzijom polistirena i ima pristupačnu cijenu u odnosu na druge vrste fasada. EPS je jedini plastični materijal koji može u potpunosti da se reciklira i na taj način je ekološki prihvatljiv. U domaćoj praksi često ga nazivaju stiropor, prema istoimenom brendu njemačkog proizvođača koji je i razvio ovaj materijal - kompanije BASF.

Neopor je noviji izolacioni materijal i proizvodi se kao i EPS, od ekspandiranog polistirena, ali sa dodatkom ugljenih vlakana. Izoluje pomoću zraka, ali mu ugljena vlakna daju do 20% viši kvalitet i manje gubitke toplotne energije. Prilikom izrade termoizolacije prednost se daje Neoporu u odnosu na EPS, jer se koriste tanje ploče.

Ekstrudirani polistiren - XPS se dobija sabijanjem polistirena i njegova gustina, zavisno od proizvođača, iznosi od 30 do 36kg/m3 (postoje i proizvodi sa posebnim karakteristikama od ovog materijala gustine i do 42kg/m3). Zahvaljujući procesu proizvodnje polistiren se sabija i dobija se zatvorena ćelijska struktura koja daje izuzetne termičke i mehaničke osobine, kao i otpornost na vodu. U našoj praksi XPS se često naziva stirodur, takođe prema imenu ovog proizvoda kompanije BASF (Styrodur).

Kontaktne ili demit fasade su najviše zastupljene na našim prostorima. Glavna karakteristika demit fasade jeste fleksibilnost - dobra toplotna izolacija i zaštita od atmosferskih padavina kako u najtoplijim tako i u najhladnijim područjima.
Završni dekorativni slojevi su otporni na vodu za razliku od nekadašnjih materijala koji su se koristili za izradu fasada. Ne postoji mogućnost pojave gljivica u stambenom ili poslovnom prostoru.
Demit fasade se mogu izvoditi sa različitim debljinama stiropora, a cokl se određuju također u skladu sa postavljenim stiroporom.

Osobine demit fasade su:

* Velika ušteda troškova grijanja
* Pouzdanost i trajnost
* Mogućnost izbora različitih debljina toplotne izolacije
* Prijatna klima u prostoru
* Velik izbor završnih dekorativnih slojeva

Kamene fasade spadaju u obloge od teških elementa i izrađuju se od prirodnog klesanog ili rezanog kamena - kao pojedinačni komadi ili gotovi dijelovi u vidu ozidanih panela. Kamen, kao jedan od najstarijih građevinskih materijala, usko je povezan sa samim razvojem građevinarstva. Primjena kamena je ponovo aktuelizovana sa pojavom novih građevinskih pravaca. Rezultat te primjene se ogleda u oplemenjivanju i savremenoj obradi kamena, koji se koristi posebno za oblaganje fasada. Uvođenjem industrijalizovanog načina građenja, uz primjenu savremenih mašina za obradu, postiže se racionalno korištenje materijala, visok nivo finalne obrade i konstantan kvalitet. Savremenim postupcima obrade kamena dobivaju se finalni proizvodi koji omogućuju efikasno i precizno izvođenje, a što doprinosi i visokom estetskom kvalitetu. Fasade izvedene takvim elementima se lako održavaju i popravljaju. Svakako da su kamene fasade jedan od skupljih načina završne obrade imajući u vidu dodatne troškove postavljanja izolacije, neophodan visok kvalitet samog kamena, specifičnu težinu materijala, cijenu rada prilikom eksploatacije, obrade, postavljanja i transporta. Fasade od kvalitetnog kamena su pogodne za održavanje održavanje.