Molersko-Farbarski Radovi

Molersko farbarski radovi su važan segment cjelokupne prezentacije i predstavljaju skup različitih operacija koje imaju za cilj da uljepšaju, istaknu i zaštite prostor u kome živimo ili radimo.
Možemo ih podjeliti u dvije osnovne grupe radova:

* Pripremni radovi
* Završni radovi

Pod pojmom pripremnih radova podrazumjevaju se svi radovi koji su neophodni za normalno odvijanje ostalih radova. Zaštita najlonom, popunjavanje kanala elektro ili vodovodnih instalacija, te priprema izrazito grubih i neravnih površina za gletovanje.

Gletovanje je prvi korak u finoj obradi zidnih i plafonskih površina. Gletovanju se pristupa na više načina u zavisnosti od toga koji se sloj nanosi kao završni. Osnovna svrha jeste popunjavanje određenih neravnina i otklanjanje nedostataka koji nastaju prilikom adaptacije stana. Izvodi se glet masom odnosno masom za fino izravnjavanje u slojevima na prethodno pripremljenu površinu. Važno je naglasiti da se prije gletovanja nanosi prajmer odnosno podloga čija je uloga da se ostvari bolja veza glet mase i površine na koju se nanosi.
U zavisnosti od podloge na koju se masa za izravnavanje nanosi, različit je proces i dužina sušenja, odnosno količina utrošenog materijala. Gletovanje se obično izvodi u dva sloja ukoliko je podloga odgovarajuća. Završni sloj se brusi sa brusnim papirom, a postupak se radi sa mašinom kako bi se dobio ujednačen rezultat. Drugi sloj gletovanja se radi isto kao i prvi s tim što je masa nešto rijeđa. Ovim postupkom se popunjavaju eventualne neravnine. Nakon sušenja ponovo se pristupa brušenju koje dovodi do potpuno ravnog zida bez izbočina i udubljenja.

Nakon finog izravnavanja zidova glet masom pristupa se bojenju odnosno završnim radovima. Ovo je proces nanošenja raznih vrsta boja na zidove. Boja se nanosi na nekoliko načina: valjkom, četkom ili kompresorom. Boja se, u zavisnosti od sastava, razrijeđuje sa odgovarajućim rastvarivačima, razrijeđivačima i sl.
Osim dekorativne uloge, boja ima i zaštitnu ulogu u premazivanju površina.
Bojenje se može raditi sa širokom paletom boja. Kvalitet određuje izbor vrste boje i izbor proizvođača.

Boje se mogu podjeliti u nekoliko osnovnih kategorija:

* Poludisperzivne boje - nisu otporne na vlažno brisanje
* Disperzivne boje - otporne na vlažno brisanje
* Akrilne boje - izrazito otporne na vlažno brisanje, pogodne za održavanje

Osnovna razlika u kvaliteti izbora boje jeste u tonovima koje dobijemo. U poludisperziji se ne mogu postići jaki tonovi, dok se sa akrilnom bojom mogu postići svi tonovi. Boje se razlikuju i po otpornosti na habanje. Akrilne boje su postojanije i vodootporne su.